dimecres, 4 de desembre del 2013

Especial aranzels. El CCN desmunta "l’apocalipsi unionista"

Un informe del CCN demostra amb arguments que les plagues econòmiques que vaticina l’unionisme caurien damunt una Catalunya independent, no tenen fonament

El Cercle Català de Negocis (CCN) continua rebatent amb dades els arguments de la por. Economistes i polítics espanyols, així com diversos mitjans de comunicació, pronostiquen que en cas de secessió Catalunya quedaria fora de la Unió Europea (UE). Per a ells, restar al marge de la UE suposaria un desastre per a l’economia catalana que veuria com les seves exportacions a d’altres països de l’àmbit comunitari quedarien gravades pels aranzels que actualment la Unió aplica a tercers països que, o bé no són membres del club europeu, o no tenen acords preferents amb la UE. Una Catalunya Estat, però, no es convertiria en un pària econòmic a Europa.

La política de la UE és facilitar al màxim el trànsit de béns i serveis

Segons un informe elaborat pel Grup d’Estudis de l’agrupació d’empresaris sobiranistes, cal suposar que, en el pitjor dels casos, la Unió Europea dispensaria a una Catalunya extracomunitària el mateix tracte que a un altre país tercer. Això vol dir que les exportacions catalanes a països membres de la UE es veurien gravades amb uns aranzels mitjans de l’1,5%; un percentatge irrellevant. Cal tenir en compte, però, destaquen des del Cercle, que la política de la UE és facilitar al màxim el trànsit de béns i serveis, atès que la tendència internacional és reduir el proteccionisme. La prova és que la UE actualment està negociant un tractat de lliure comerç amb els Estats Units, que ja existeix amb països europeus que no són membres de la Unió, com Noruega, Suïssa, Islàndia o Liechtenstein.

Les limitacions al comerç de Catalunya amb el món no tenen sentit econòmic

Res fa pensar que es tractaria de manera diferent una Catalunya sobirana, ans al contrari. Cal tenir en compte que Catalunya és lloc de pas d’actuals fluxos entre països membres de la UE i amb tercers. Per tant, si es posen limitacions al comerç de Catalunya amb el món en sortirien perjudicats directament aquells països que actualment fan passar els seus béns per Catalunya (començant per la mateixa Espanya). Indirectament, tota la Unió es veuria afectada negativament per aquesta política.

És fals que Espanya pot vetar l’accés d’una Catalunya independent a les organitzacions internacionals de comerç

El CCN denuncia que, un cop més, són falses. Catalunya es podria convertir en membre de ple dret de la Organització Mundial del Comerç (OMC) després de negociar el seu ingrés si obté el vot favorable de dues terceres parts dels seus membres. Espanya s’hi podria oposar però no podria exercir cap mena de dret de veto. L’apocalipsi, doncs, s’haurà d’esperar.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada