dissabte, 15 de juliol del 2017

Aleix Sarri: «Quantes vegades expulsaran Catalunya de la UE?»

«Com més temps passa més evidents són les tergiversacions de la premsa i els mitjans BOE-dependents, també sobre Europa»

Per enèsima vegada en els darrers cinc anys, els diaris de Madrid publiquen a tort i a dret que la Brussel·les avisa que Catalunya quedaria fora de la Unió Europea i disbarats titulars semblants. Òbviament no és cert, com podrà comprovar qualsevol que llegeixi la resposta real de la Comissió Europea -l’Amadeu Altafaj ho explica molt bé aquí-, però fa temps que bona part del periodisme a les capçaleres que viuen del BOE ha decidit que la unitat d’Espanya està per sobre de la veritat.

La realitat és que ni la UE ni la Comissió Europea han pres partit sobre el procés (la resposta d’avui és "copy paste" de respostes antigues del 2012), i mantenen la neutralitat democràtica. Hi ha una certa frustració dins l’espanyolisme, que n’esperava més. De moment Juncker no ha fet de claca a Madrid com sí féu Barroso, que va rebre crítiques fins i tot de The Economist.

Gràcies als alts càrrecs europeus de neutralitat dubtosa promocionats per Madrid, Rajoy pot vetar el president Puigdemont de reunir-se amb els dirigents de la UE o manipular una resposta de la Comissió Europea, però l’èxit de públic sense precedents de la conferència de Puigdemont, Junqueras i Romeva, així com els constants articles que apareixen a la premsa internacional sobre el procés, intranquil·litzen la diplomàcia espanyola. A més, hi ha altres vies per arribar a les altes instàncies europees, com explica l’eurodiputat Ramon Tremosa en un molt bon article.

Mentrestant, la "notícia" arriba just la mateixa setmana en què s’ha sabut que Espanya és el país de la UE que més regulacions incompleix (91).Casualment però, en el país de "la ley es la ley", la informació ha passat completament desapercebuda. La realitat però és que els incompliments de directives són tants que a Espanya hi ha sectors econòmics lligats a l'Estat que, des d’un punt de vista regulatori, quasi viuen al marge de la UE. Els catalans som els principals perjudicats d'un model polític i econòmic que protegeix i crea oligopolis al voltant del BOE i que sovint es nega a ser reformat malgrat els intents europeus.

Tornant a l’inici. Hi ha nou govern, som una setmana més a prop del referèndum i trobem un nou intent d’acovardir els indecisos i l'independentisme moderat. Amb tot, Madrid no entén que les amenaces cada cop sonen més com un "farol", i que després del Brexit, ningú es creu que Catalunya pugui ser expulsada de la UE així com així.

Que el procés s’hagi allargat té inconvenients, però com veiem avui, com més temps passa més evidents són les tergiversacions de la premsa i els mitjans BOE-dependents, també sobre Europa. L’expulsió de Catalunya de la UE és com la persecució del castellà a les escoles, només existeix a les portades de la premsa de Madrid.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada