dijous, 10 de març del 2016

Jordi Sànchez: «Aquesta Diada cal tornar a sortir al carrer»

L'ANC va néixer oficialment el 10 de març de 2012, data en la qual va tenir lloc l'acte de constitució de l'entitat, al Palau Sant Jordi. Així, aquest dijous l'Assemblea celebra el seu quart aniversari, i El Món ha parlat amb el seu president, Jordi Sànchez, que ha valorat el paper de l'associació independentista durant el procés, i els seus objectius a curt termini.

"Els anys 2010, 2011 i 2012 van simbolitzar una finestra d'oportunitat per a redibuixar el país, i l'ANC ha estat un dels instruments centrals d'aquest nou escenari", ha explicat Sànchez, conscient de la importància de la mobilització civil. "Quan la ciutadania vol i s'ho creu, les institucions i els partits s'hi afegeixen i no poden girar-li l'esquena".

El president de l'entitat, mirant enrere, ha reconegut que "el 2012 ni tan sols ens hauríem atrevit a somiar que ara estaríem on estem". I encara més, ha apuntat que "tenim l'escenari òptim, amb una majoria que ha guanyat la presència al carrer i a l'opinió pública, i amb unes institucions que responen a aquesta majoria, des de les quals s'ha deliderar l'últim tram de construcció de la República".

I quin paper ha de jugar l'ANC ara? Segons el seu president, cal eixamplar majories i, a més, "no relaxar-nos". En aquest sentit, Sànchez ha assegurat que l'Assemblea ha de mantenir la seva funció de "poder fiscalitzador del full de ruta del Govern". "Les institucions han de fer el treball que ens és imprescindible per a poder construir i fer néixer la República: les estructures d'Estat i el marc legal que doni aixopluc a tot aquest gran repte".

Les dues funcions de l'ANC són, doncs, donar suport a les institucions catalanes davant de possibles atacs d'organismes de l'Estat espanyol i, d'altra banda, empènyer quan el ritme o la direcció no sigui la compromesa. "La funció d'animador i de fiscalitzador és inequívoca", ha rematat Sànchez en declaracions a El Món.

Unitat, referèndum, i Diada

El màxim dirigent de l'ANC -que el 17 d'abril celebrarà a Manresa l'Assemblea General Ordinària- ha reiterat que tots els actors polítics són conscients de "l'enorme dificultat del que estem fent". En aquest sentit, Sànchez creu que "tothom coneix prou el valor de la unitat". "Som exigents, la unitat continua sent el gran instrument al qual no podrem renunciar sense córrer un greu risc de perdre".

Tot i això, reconeix que "és possible" que hi hagi contradiccions i disputes internes dins els partits independentistes, però segons Sànchez, "tots saben que la unitat és imprescindible".

A més, i tal i com s'està configurant la política espanyola, ha opinat que es pot continuar eixamplant la base social a Catalunya i tornar a posar en valor l'exigència democràtica del dret a decidir: "Els catalans tornarem a ser convocats a les urnes per decidir el nostre futur polític, ja sigui amb una consulta sobre la Constitució, en unes eleccions o en el que seria desitjable, una consulta específica, tot i que a Espanya no volen ni sentir-ne a parlar.

D'altra banda, i de cara a l'Onze de Setembre del 2016, Sànchez ha avançat a aquest diari que l'ANC tornarà a organitzar una mobilització, després de la primera gran manifestació del 2012, la Cadena Humana del 2013, la 'V' del 2014 i la Meridiana del 2015. "Sí, hem de preveure novament mobilitzacions com les que hem viscut en els últims anys".

I ha conclòs que "a la Diada del 2016 tornarem a sortir al carrer, i tant. El com encara no l'hem definit, però és indubtable que a la Diada hi tornarem a ser, i segur que hi serem, i en clau de ciutadania amb un èxit de mobilització".

Finalment, Sànchez ha reconegut que desitja ser l'últim president de l'ANC, fet que suposaria que l'entitat s'hauria hagut de dissoldre perquè el seu màxim objectiu, la independència, s'ha assolit: "Seria una gran notícia que tota la feina pogués acabar com abans millor. Res ens faria més feliços que, en els propers mesos, la raó d'existència de l'ANC deixés d'estar present".

L'ANC bufa 4 espelmes, amb l'objectiu que, com a molt, en bufi una sola més.

Font: Mon.cat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada