divendres, 23 de gener del 2015

Joan Iglesias: «Amb la independència Catalunya és imparable»

El responsable del disseny del model de gestió de la Hisenda catalana assegura que Catalunya podria pagar-se el pressupost d'un estat capdavanter i les millors polítiques públiques

El director del programa per a la definició d'un nou model d'administració tributària de Catalunya, Joan Iglesias, ha remarcat que hi ha "infinitat d'estudis" que demostren que Catalunya té ja "capacitat suficient avui per pagar el pressupost d'un estat capdavanter, unes institucions de govern pròpies i unes polítiques públiques avançades i alineades amb les dels millors estats" del seu entorn. Iglesias ha participat en un acte de l'ANC per esvair dubtes sobre la hisenda pròpia. La presidenta de l'Assemblea, Carme Forcadell, ha cridat a eixamplar la base social de la independència fins al 27-S i ha apuntat que ara toca defensar l'acord entre CiU i ERC malgrat no ser el seu.

Catalunya té superàvit

Iglesias ha remarcat que ell no és el constructor de la hisenda pròpia catalana, perquè aquesta ja existeix des del moment que hi ha uns contribuents catalans que paguen els seus impostos. La seva feina, ha continuat, és dissenyar el model de gestió d'una Catalunya que recapti i administri tots els seus impostos. Però abans de res, ha garantit que un estat català no només seria viable econòmicament, sinó que tindria unes polítiques públiques com les dels millors estats del món en aquest sentit, perquè ja avui està fet superàvit entre el que aporta i el que rep, i aquí ha sumat el pressupost de despesa de la Generalitat, el dels ajuntaments i la imputació de despesa dins dels Pressupostos Generals de l'Estat.

El model espanyol és un fracàs

Dit això, cal ara establir, ha explicat, quin model de gestió vol Catalunya per al seu sistema fiscal. Partint del model espanyol, ha criticat que es basi en la persecució de l'infractor però que alhora tingui grans nivells de frau fiscal. "Aquesta lluita contra el frau l'estan guanyant o l'estan perdent? Perquè porten 35 anys i la guardiola segueix buida. Massa sistema d'èxit no és", ha ironitzat.

La consciència fiscal com expressió de la consciència nacional

Iglesias ha apostat pel model que apliquen altres estats, que es basa en el paradigma de la confiança, en la cooperació, en el fet de conèixer el contribuent i donar-li incentius. "És el bastó o la pastanaga. Una hisenda que només amenaça és una hisenda que fracassa", ha resumit. Al seu parer, "no es pot atemorir" els contribuents perquè són precisament els que "han de fer que el nou país funcioni", i ha citat un informe del Consell Assessor per a la Transició Nacional que parla de "la consciència fiscal com a expressió de la consciència nacional".

No és el mateix tributar que contribuir

Cal que la ciutadania que pagui, ha conclòs, "sigui conscient que això reverteix en benefici seu i del país", perquè no és el mateix tributar que contribuir". I aquí ha posat un exemple històric tot remarcant que el tribut és des de l'antiguitat "el que paga el poble vençut al poble vencedor, el súbdit al rei", i per això no pagar-lo, que és el frau, té una certa simpatia.

Ja ho vam fer a principis dels 80 com a ciutadans espanyols i ara ho farem com a ciutadans catalans

"Això que hem de fer ara ja ho hem fet. Ho vam fer a principis dels 80 com a ciutadans espanyols i ara ho farem com a ciutadans catalans", ha conclòs Iglesias, que ha assenyalat que igual que ara els catalans paguen els seus impostos fent cas d'una llei del Congrés, també ho faran quan hi hagi una llei aprovada pel Parlament.

Acordar la independència

També ha participat en l'acte el diputat d'ERC especialista en temes econòmics i pressupostaris, Pere Aragonès, que s'ha mostrat convençut que la independència de Catalunya s'aconseguirà de forma acordada, però ha avisat que només serà així si els catalans són capaços de fer entendre a l'Estat que igualment ho farien unilateralment.

Forcadell crida a anar a per totes

Ha clos l'acte la presidenta de l'ANC, Carme Forcadell, que ha cridat a treballar fins al 27 de setembre per eixamplar la base social de la independència per aconseguir-la mitjançant les urnes. Forcadell ha reconegut que l'acord de Mas i Junqueras no era l'acord de l'Assemblea, igual que tampoc ho era la pregunta pactada per al 9-N. "Ara no cal que ens preguntem si és un bon o mal acord, és l'acord que tenim i per tant és el millor", ha exclamat.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada