dimecres, 7 de maig del 2014

Vicent Partal: "El problema ja és Espanya"

Una prèvia: la premsa que importa és l'anglosaxona. Un article al Frankfurter Allgemeine Zeitung és important. Una columna a Le Figaro també. I un reportatge al Corriere della Sera. Però la premsa que llegeix tothom que decideix alguna cosa en aquest món és l'anglosaxona. El Financial Times, The Wall Street Journal, The Guardian, The New York Times. I aquesta és la més clarament favorable a la reivindicació catalana.

I ara anem al tall: cal llegir amb lupa l'editorial del Financial Times sobre Rajoy i Catalunya. Diu coses molt gruixudes i significa un canvi d'actitud enormement important i significatiu. I molt positiu per a nosaltres. Perquè sense cap escletxa de dubte deixa clar que el problema no és Catalunya sinó Espanya. Rajoy, en concret.

El Financial Times diu de manera inequívoca: 'Rajoy ha de desfer-se de la idea que el sentiment dels catalans canviarà si la crisi econòmica remet. El desig d'independència dels catalans no és passatger.' I encara ho rebla així: 'El primer ministre espanyol ha de cercar un compromís. No es pot amagar rere la constitució argumentant que bloca el camí cap al referèndum o la independència. En un sentit estricte és així. Però la constitució hauria de poder acomodar algunes de les demandes dels catalans sense arribar a trencar Espanya. Ara és l'hora de reconèixer-ho.'

L'editorial, i això és molt significatiu, no acusa els catalans de res, ni una sola vegada. Ben al contrari. Diu que la situació, especialment pel que fa al dèficit fiscal, és insuportable i recorda com n'és, de multitudinària, la demanda d'independència i l'exigència del referèndum. Les acusacions, totes, van de dret a Rajoy. I això és un senyal més, i públic, que als centres de poder europeus el problema català comença a ser el problema espanyol. El Financial Times no fa editorials de qualsevol fotesa ni a la babalà.

Certament, el text no defensa la independència, ans reclama la tercera via. Però això no em preocupa gens. Perquè no hi haurà tercera via. Hi haurà un xoc de legitimitats en què la qüestió més important, vista des de l'estranger, serà saber qui en té la culpa i qui n'és el responsable. Qui ho ha de pagar. I si el Financial Times, la bíblia del poder, ja sap que és Espanya només ens cal esperar el desenllaç de tot plegat. Tic-tac, tic-tac...

Font: VilaWeb

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada