dijous, 17 d’abril del 2014

Salvador Cot: "Europa no és tan espanyola"

Anant a l'essència, a hores d'ara el nucli del debat és si l'estat espanyol tindria, o no, força suficient per prendre represàlies severes i duradores contra una República Catalana constituïda al marge de la legalitat espanyola. En aquest sentit, el Madrid polític i mediàtic afirma, des d'un menysteniment una mica impostat, que la Constitució del 78 és suficient per arrossegar els estats europeus cap a una exclusió punitiva de l'estat català. Normalment ho argumenten en base a un suposat temor dels grans estats europeus a un possible efecte d'emulació en cadena.

Aquesta previsió té dos problemes. El primer, que només se sosté subordinant els interessos generals dels països europeus a uns principis que emanen únicament de la legislació espanyola. Cada estat té una estructura legal diferent i no necessàriament s'ha de considerar que les peculiaritats jurídiques internes siguin d'aplicació universal. D'altra banda, pensar que Espanya té capacitat de veto a voluntat depassa de molt les possibilitats reals de la diplomàcia de Madrid.

El segon apriorisme és que el temor espanyol a la desmembració és generalitzable a la resta d'estats europeus. Un supòsit reduït a l'absurd pel referèndum escocès, acceptat pel govern de Londres sense la més mínima oposició internacional. A més, enlloc de França o Alemanya hi ha una majoria sobiranista enfrontada a Berlin o París, ni és previsible que es pugui conformar a mitjà termini.

En definitiva, Madrid espera que Brussel·les li resolgui el problema. Però la realitat és que Europa no és tan espanyola com ells la veuen.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada