dimecres, 5 de febrer del 2014

Marina Llansana: "Súmate"

En els darrers mesos, a Catalunya han passat coses extraordinàries, i una d'aquestes és Súmate. Són de Còrdova, Vigo, Sòria, Sevilla, estimen Catalunya i defensen que només sent independents podrem construir un país millor. Tot i que l'entitat es va presentar formalment divendres a Barcelona, ja fa mesos que fa campanya –al territori i a la xarxa– a favor de la independència.

Súmate fa realitat el somni de Paco Candel de la “Catalunya, un sol poble”. Ningú com ells és capaç de deixar sense arguments els que amenacen amb una fractura social a Catalunya. Ningú com la gent de Súmate pot deixar en ridícul els que intenten fer creure que els castellanoparlants a Catalunya pateixen exclusió i rebuig social. Ningú com ells pot defensar la immersió lingüística a les escoles; persones castellanoparlants que volen que els seus fills parlin català i siguin, com a mínim, bilingües.

La feina de pedagogia que fan és impagable. No he sentit encara cap economista que expliqui de manera tan gràfica en què consisteix l'espoli fiscal que pateix Catalunya com fa en un vídeo viral el president de Súmate, Eudardo Reyes, amb l'ajuda d'una barra de quart i un ganivet de tallar pa. Les llesques de pa de Reyes són tan contundents que no les pot amagar ni el ministre Montoro.



Però Súmate té encara una altra gran virtut: també deixa sense arguments els que sempre havien parlat de l'“ells” –per referir-se als castellanoparlants– i del “nosaltres” que resultàvem ser els autòctons, els d'aquí, els de tota la vida, els que estimàvem el país de debò. Doncs bé, Súmate ens ha ensenyat que ells són nosaltres. I això obliga a replantejar moltes coses a l'independentisme tradicional, aquell que defensava que el català havia de ser l'única llengua oficial. La Catalunya independent serà millor justament perquè serà heterogènia i plural. I perquè serà un sol poble.

Font: elpuntavui

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada