dimecres, 1 de gener del 2014

President Mas a "La Repubblica": "El sobiranisme és un moviment transversal, no hi ha ràbia, sinó esperança"

El president Mas continua l’explicació del procés català a l’opinió pública mundial amb una entrevista en un dels principals diaris italians: “Els catalans volem anar a votar”

La periodista Concita de Gregorio presenta Artur Mas com “un revolucionari amb un vestit gris”

El president de la Generalitat, Artur Mas, afirma en una entrevista que publica el diari italià “La Repubblica” que no és per ell que es farà la consulta sobre el futur de Catalunya: “No ho vull jo, ho volen els ciutadans. Miri els balcons i les finestres, miri les banderes penjades. A la ciutat i al camp, al centre i a la perifèria, a les cases dels que voten la dreta i dels que voten l’esquerra. És un moviment transversal i col·lectiu”. “Dos milions de persones van sortir als carrers l’11 de setembre, van fer una cadena humana. No hi havia ràbia als carrers, hi havia esperança . Era una festa. Els catalans volen anar a votar, ningú ens pot impedir fer-ho. Anar a votar és un tret definitori de la democràcia”, afegeix.

Artur Mas va fer aquestes declaracions el dia 24 de desembre passat a la periodista Concita de Gregorio, editorialista de “La Repubblica”, analista en programes de ràdio i televisió i també escriptora. De Gregorio, periodista amb una gran influència a Itàlia, on també ha estat directora del diari “L’Unità”, ha redactat una entrevista-perfil sobre el president Mas que ocupa avui un espai de referència a la primera pàgina del diari, el més llegit a Itàlia i de referència als sectors de centre-esquerra. El president Mas parla del nou líder del centre-esquerra italià, l’alcalde de Florència Matteo Renzi, “amb un interès atent: "Crec que ens entendríem bé, espero poder-lo conèixer aviat”.

La periodista descriu el president com “un revolucionari amb un vestit gris”, i el compara amb un futbolista del mig del camp: “Un home que fora d'Espanya coneix poca gent i per un motiu, l'explica ell mateix: «Si hagués estat futbolista hauria jugat de mig. Aquesta era la meva posició de nen: centrecampista ‘a la catalana’, dels que de tant en tant també marca”. “Es diu Artur Mas i val la pena aprendre a conèixer-lo amb temps, escoltar-se'l”, afegeix De Gregorio.

Artur Mas valora que “li hem donat a Espanya molt més del que ens ha tornat, sempre. Durant massa temps, massa”. “Simplement: no acceptem aquestes condicions, són injustes. La nostra autonomia està en unes condicions de gran debilitat, tot depèn del govern central a qui històricament paguem impostos en una mesura molt superior al que després se’ns restitueix”, afegeix.

El president descarta que el moviment sobiranista es basi únicament en motius econòmics: "No, estem parlant de la nostra història. Jo tinc 57 anys, no he pogut estudiar en català, la meva llengua, a l'escola. Les nostres tradicions, la nostra identitat no han pretès mai imposar-se a ningú. La nostra política és la de la inclusió. Volem ser respectats, i aquest govern (de l’Estat) no ho fa".

El president explica "anirem a votar de tota manera, sí. Crec que el referèndum es farà i crec que guanyarà el sí”. “El que hi ha en qüestió primer de tot és el dret a votar per expressar-se. Els Estats estan fets de ciutadans. Han de poder decidir”, afirma.

Sobre la dimensió europea del procés, el president assenyala que "les pressions són fortes, els Estats sobirans no volen problemes si poden evitar-los”. “En un moment inicial, entre el referèndum i la proclamació de la independència, podríem quedar-nos fora d'Europa. No de l'euro: de la Unió. Seria una pena, perquè ens hi volem quedar. Hem de trobar un acord transitori per evitar l'expulsió de la Unió. No obstant això, demanarem tornar-hi. Volem romandre a l'euro, a la Unió, a Schengen i a l'OTAN”, subratlla.

Artur Mas deixa clar que “després d'un referèndum s'ha de negociar, és obvi, però es discuteix com separar-se, mantenint unes bones relacions de veïnatge. Només això. No busquem la ruptura, busquem l’emancipació”. El president es mostra convençut que "el referèndum es durà a terme, i els catalans guanyaran. Si no, anirem a les eleccions anticipades. No serà fàcil, però res ha estat fàcil per a nosaltres: mai".


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada