dilluns, 16 de desembre del 2013

Esteve Vilanova Vila: "The game is over"

El resultat fallit del projecte d'Eurovegas España, que s'havia de fer a Madrid i que s'ha fet públic aquesta setmana, fa mesos que ja s'esperava. Per a ningú no ha estat una sorpresa, encara que, ara ens ho hagin embolcallat amb el paper especial que ha estat el govern espanyol qui ha dit que no. Fa mesos que la gènesi del no s'estava covant i la gran sorpresa hauria estat que aquest macroprojecte hagués continuat a Madrid. És clar que una negativa amb tant de ressò mediàtic mundial necessitava una justificació elegant del govern de Rajoy i, fins i tot, de Sheldon Adelson, ja que el focus de tota la premsa econòmica hi estava a l'aguait.

Els primers informes més negatius sobre aquesta inversió es van produir quan Madrid va perdre les olimpíades. Aquest moment va ser una oportunitat per les empreses de qualificació de riscos, per fer els seus informes desfavorables sobre el fet que Eurovegas es fes a Madrid o, com deien ells, a Espanya, i es van decantar cap al Japó, precisament també amb l'excusa que Tòquio va ser escollida ciutat olímpica.

Els mercats, que són molt fins en les seves apreciacions, a mesura que anaven veient que la inversió a Espanya s'esvaïa premiaven les accions de Sheldon Adelson a Wall Street i, quan la notícia de la negativa s'ha fet oficial, les accions han pujat.

Sospito que ara ja ha començat la campanya de desprestigi cap a Adelson. Ahir la premsa més pepera ens en mostrava una dosi, però cal recordar que aquest grup cotitza a Wall Street i la seva capitalització posada a la borsa espanyola només és superada per Inditex, Santander i el BBVA. Finalment, una altra dada gens menystenible: enguany les seves accions s'han revalorat un 70%. Sospito, això sí, que amb un seguit d'informes dels principals bancs internacionals d'inversions i de les agències de ràting qüestionant aquesta inversió, la seva estratègia ha estat anar posant més exigències al projecte per esperar, com ha passat, la negativa del govern. Algú diu alegrement que Adelson tenia un problema de finançament, i segurament el tenia pel projecte a Madrid, però el fet que el vulgui portar a Àsia, i atès que els inversors pels bons projectes són globals, aquesta excusa demostra la poca fiabilitat que també provocava als possibles inversors.

Curiosament aquesta cancel·lació ha originat una reacció negativa en les accions d'empreses com la cimentera Excem i la immobiliària Metrovacesa, propietària de bona part dels terrenys d'Alcorcón, on aniria el projecte. I també, políticament, el PP ha quedat molt tocat puix que en poc temps Madrid ha perdut dos grans projectes que esperaven que fossin elements de recuperació d'aquesta decadència en què ha entrat la capital d'Espanya.

I una gran damnificada també ha estat la marca Espanya, que no para de rebre envestides i cornades, per dir-ho amb el seu llenguatge, que expliquen aquesta mala imatge. En poc temps, Espanya ha caigut deu llocs en la llista de la corrupció de l'ONG Transparència Internacional; a més, ha rebut uns resultats en l'últim informe PISA manifestament millorables; i, per acabar-ho d'adobar, amb un descrèdit de totes les institucions clau del país per aquest macroprojecte del joc amb un paper especial, un desprestigi al qual ara s'ha incorporat una institució de les poques que en quedava indemne: l'Agència Tributària.

I mentre el país està lliscant cap al precipici, amb un endeutament que ja supera el 93% del PIB i amb clara tendència a l'alça, el govern i les institucions continuen jugant imprudentment a la ruleta russa. Vist com ha acabat el projecte d'Eurovegas, avui cal recordar i reconèixer al conseller Andreu Mas-Colell la dignitat i seriositat que va mostrar quan va negociar amb Sheldon Adelson, en nom del govern de Catalunya, i va saber dir-los educadament: “the game is over.”

Font: elPuntAvui

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada