dissabte, 23 de novembre del 2013

El sí en un referèndum es consolida per damunt del 70%

Les dades del CEO d'aquest últim any indiquen una estabilització del suport social a l'independentisme

En cas que Catalunya celebrés ara un referèndum sobre la independència, el sí aconseguiria un 54,7% dels vots, confirmant-se com l'opció preferida dels catalans. Els partidaris del no són un 22%, mentre que els abstencionistes se situen per sota del 16%. Són les dades del darrer baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió (estudi, en PDF), publicades ahir. Però, com que en un referèndum compten només els vots, amb les dades del CEO i descomptant abstencionistes, vots en blanc i indecisos el sí superaria el 71% i el no no arribaria al 29%.



Tenint en compte aquesta distinció, el novembre del 2012 un 73,6% hauria votat sí a la independència i un 26,4%; el Febrer del 2013, un 72,6% i un 27,4% i el juny del 2013 un 70,4% i un 29,6%.

La tendència entre el sí i el no es va mantenint des de fa un any, fet que el director del CEO, Jordi Argelaguet, ha atribuït a la maduresa del debat entre la ciutadania.

L'evolució del sí i del no a la independència en un referèndum es manté estable des de fa més d'un any. Els partidaris del sí se situen per sobre del 50% amb pics que van arribar al 57% l'octubre del 2012, després de la primera gran manifestació de l'Onze de Setembre. En la tercera onada del baròmetre del 2013 aquest suport arriba al 54,7%. Pel que fa al no, es manté al 22,1%. Una percentatge molt inferior que Argelaguet matisa: 'El referèndum no està convocat i no se sap exactament ni quina seria la pregunta'. Dos factors que, segons ell, ajudarien a clarificar encara més els resultats de la pregunta, tot i que no creu que es produís un canvi radical.

La distribució per votants apunta que els que més suport donarien al sí serien els d'ERC, que en un 94% votarien a favor de la independència. El 82% dels de la CUP i el 81% dels de CiU també donarien el sí al nou estat independent i, pel que fa a ICV-EUiA, el sí seria majoritari amb un 52,2%, mentre que el 23% dels ecosocialistes votarien no.

Entre els partidaris del no, els votants del PPC rebutjarien la independència en un 87%, els de C's en un 84% i els del PSC en un 61%. En el cas de PPC i C's la resta s'abstindria, però en el PSC un 12,3% votaria pel sí.

Font: VilaWeb

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada