dimarts, 24 de setembre del 2013

Vicent Partal: "Duran i la tercera resposta"

Abans de fer demagògia, Duran ens hauria d'explicar de quina manera la Generalitat podria convertir, tota sola, Espanya en un estat federal.

Ara que ja ha tancat el seu bloc d'internet, Duran i Lleida va usar ahir el seu bloc en paper, és a dir La Vanguardia, per a proposar que el referèndum tinga com a possible resposta no únicament un sí o un no a la independència, sinó també una tercera, i inconcreta, possibilitat.

La proposta de Duran és molt indicativa. Indicativa de la desesperació de l’actual –segons que diuen per poc temps– màxim dirigent d’Unió Democràtica. I indicativa del seu poc rigor intel·lectual i polític. Perquè parla en nom del seu partit sense que el partit s'hi haja pronunciat i fa una proposta que no té cap possibilitat d'èxit ni polític ni legal.

No té cap possibilitat si parlem seriosament d’un referèndum pensat per a prendre una decisió. Si parlem d’un referèndum vàlid pensat per a respondre a l’atzucac actual.

En un referèndum cal fer sempre una pregunta que després la institució que el propicia siga capaç de resoldre. Si la pregunta és sobre la independència i els votants trien entre el sí i el no, en tots dos casos la voluntat popular es complirà. Si guanya el sí el govern de Catalunya proclamarà la independència i si guanya el no ho acceptarem tots plegats i la reivindicació quedarà, si més no, congelada un bon grapat d’anys.

Però què passaria si guanyàs aquesta tercera opció que Duran proposa? Que, siga quina siga aquesta tercera opció, en cap cas el compliment del resultat electoral no dependria exclusivament de les nostres institucions. I, per tant, no tindríem cap manera de verificar el compliment efectiu de la voluntat popular. Cosa que equivaldria a un frau electoral planificat.

Perquè imaginem-nos que aquesta tercera via que proposa Duran és la d'una Espanya federal i que guanyàs. Imaginem-nos que la idea és que els catalans puguem triar que volem com a futur polític una Espanya federal (no l’Espanya actual ni la independència) i que aquesta opció guanyàs. Com s'ho faria la Generalitat per convertir Espanya en un estat federal? De quina manera? Passant per damunt de la voluntat dels ciutadans de la resta de l’estat? No podria pas fer-ho. I, per tant, quina seguretat tindríem que la voluntat popular es transformaria en un fet constatable? Cap. Ni una. De què serviria, doncs, el nostre vot? De res.

De res, que és exactament allò que vol Duran: que el vot dels catalans no servesca de res. I, si no, que comence a explicar-nos de quina manera (miraculosa) Catalunya podria imposar, legalment i legítimament, la seua voluntat a Espanya.

Font: VilaWeb

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada