dijous, 19 de setembre del 2013

La primera estelada d’espelmes

Avui és habitual que moltes poblacions catalanes facin una estelada amb milers d’espelmes pels volts de la Diada o en altres ocasions especials.

Però quin és l’origen d’aquesta nova tradició tan peculiar?

Doncs la primera estelada d’espelmes es va encendre a Verges, poble baix-empordanès de poc més de 1.100 habitants, la vigília de l’Onze de Setembre del 2010, per iniciativa de l’Assemblea Vergelitana per la Independència (AVI), creada el 5 de novembre del 2009 a fi de portar a cap la consulta popular per la independència el 10 d’abril del 2010 en aquella localitat.

Es tractava d’unes llantietes que cremaven amb dificultat a causa del vent i de la humitat de la nit. L’any següent hi van afegir la protecció de gots de plàstic, i, d’aleshores ençà, cada 10 de setembre es repeteix el ritual a la plaça Major de la vila.

La iniciativa fou seguida per Vic (11 d’octubre del 2012), després d’haver assitit a l’encesa vergelitana d’aquell mateix any, i d’aquesta manera l’ANC la incorporà als actes reivindicatius del país.

En vista de la proliferació d’estelades de llum, la vila de Verges va regalar un candeler a la ciutat de Vic amb la inscripció VERGES-VIC a fi de crear una mena de relleus; Vic l’hauria de passar a Granollers, Granollers a Mont-roig del Camp, i així successivament.

El 8 de setembre de l’any passat es va encendre una estelada a la plaça de Catalunya de Barcelona. En ser primícia a la ciutat comtal, tothom demanava què significava allò, i sobretot els estrangers no paraven de fer preguntes i fotografies. Enguany s’havia de repetir l’experiència al mateix lloc, però l’aiguat que va caure fins ben entrada la tarda ens ho va privar, i aquesta vegada molta gent ja ho sabia i venia a preguntar-nos per l’encesa.

Val a dir que aquest any prop de cent municipis han fet estelades d’espelmes als seus carrers o places en alguna data significativa.

Ja ho veieu, a vegades les grans idees, les grans manifestacions, neixen en indrets ben petits.

Màriam Serrà

Podeu trobar-ne més detalls al blog d’un dels pares de l’estelada d’espelmes:

http://www.botarga.cat/blogs/eltirabou/?p=3097

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada