dimarts, 30 de juliol del 2013

Si Catalunya assumís una part del deute espanyol, continuaria dins de la Unió Europea

L'assessor polític Mark McNaught diu que Espanya no té altre remei que escoltar les reivindicacions catalanes · Àudio íntegre de l'entrevista feta a Catalunya Ràdio

L'assessor polític del govern escocès i professor de dret constitucional a les universitats de Rennes i de París, Mark McNaught, ha dit avui en una entrevista al Matí de Catalunya Ràdio que el govern hauria de reflexionar quants anys més pensava 'aguantar posant les coses difícils a Catalunya'. Per McNaught, 'Catalunya i Espanya són com un matrimoni que ja no funciona' i el govern espanyol no té altre remei que ser-ne conscient i escoltar les reivindicacions de Catalunya.

McNaught ha explicat també que la Unió Europea no es pronunciarà respecte la incorporació o no de Catalunya fins que no s'arribi a la independència, perquè 'ningú no vol generar cap precedent'. Per això, diu, 'la Generalitat té tota la raó a l'hora dibuixar un mapa perquè les nacions internacionals no l'ajudaran'.

'Estat nou' o 'estat continuador'

Això sí, ha explicat que el dret internacional deixa clares algunes qüestions respecte les relacions internacionals dels estats nova creació com l'assumpció del deute i la relació amb les institucions internacionals. Segons el dret internacional hi ha dues maneres de definir l'estat nou: '"un estat continuador" o "un estat nou"'. Si Catalunya fos considerada per Espanya 'un estat continuador', assumiria una part proporcional del deute, però mantindria l'estatus que Catalunya tenia com a part de l'estat espanyol del qual formava part, inclosa la pertinença a la Unió Europea. Si en canvi Espanya definís Catalunya com 'un estat nou', aleshores Catalunya no hauria d'assumir cap deute, 'perquè en dret internacional tot estat nou ha de començar a existir amb deute igual a zero'. Aleshores la incorporació a la Unió Europea no seria automàtica i caldria seguir un procés de negociació.

En aquest sentit, McNaught ha avisat el govern espanyol que 'Europa no s'hauria de fer servir com una arma contra els moviments independentistes', perquè podria ser una arma de doble fil. A més, ha dit, arribat el cas de la independència, aleshores sí, Catalunya no estaria sola. 'Tinc un amic eurodiputat per Escòcia i hi haurà molt suport pel procés escocès a la UE', ha dit McNaught, com a exemple, i ha recordat que Europa ha vist fins ara 'una fragmentació d'Europa als països de l'Est i ara passa aquí'.

Font: VilaWeb

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada