dimecres, 3 de juliol del 2013

La gran estafa del Fons de Liquiditat Autonòmica

El FLA es un negoci per al govern espanyol: no es fa amb recursos de l'Estat i cobra interès, segons un estudi

Els diners del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA), als quals s'ha d'acollir necessàriament la Generalitat per arribar a finals de mes, no surten de la tresoreria de l’Estat espanyol, ja que la “caixa està buida”, sinó que ve dels impostos que paguen els catalans i el govern espanyol a més hi fa negoci, segons un estudi elaborat per 'Economistes per la independència', que pertany a l'Assemblea Nacional Catalana. Els economistes asseguren que Espanya "fa negoci amb el diferencial d’interessos cobrats sobre els propis diners" aportats pels ciutadans de Catalunya.

Aquesta línia de crèdit per a les autonomies s'alimenta principalment de la recaptació d'impostos, en un escenari en què l’Estat espanyol recapta a Catalunya molt més del que hi gasta, amb un déficit fiscal català equivalent al 8% del PIB. Els experts afegeixen que Espanya precisament treu la quantitat del FLA "de Catalunya aquest any i ho traurà de Catalunya els propers anys mitjançant el dèficit fiscal". Les darreres dades són del 2010 i situen aquest dèficit en contra de les balances fiscals catalanes en els 16.543 milions d'euros, segons el Departament d’Economia de la Generalitat.

El FLA, un negoci

El fons de liquiditat no s'abasta amb la impressió de bitllets, ja que aquesta potestat és exclusiva del Banc Central Europeu (BCE), ni tampoc surt de la caixa espanyola "que no té diners en reserva", segons els economistes. Principalment aconsegueix diners a través dels impostos recaptats, i encara existeix un segon pulmó financer del FLA que és l'emissió de deute públic, segons l'estudi.

El Tresor espanyol està col·locant deute a 10 anys a menys del 4,5% d'interès, mentre que el FLA el deixa a les autonomies al 5,5%. "L’Estat fa negoci amb els préstecs a les comunitats autònomes, al quedar-se més d’un 1% del diferencial d’interès". La Generalitat haurà de carregar amb el pagament d'aquest deute públic i pagar, a la llarga, tots els interessos.

Com afecta el fons de liquiditat als catalans?

Els experts en matèria econòmica són molt contudents en la incidència ciutadana del FLA: “Els interessos que ens cobren pels nostres propis diners ens acaben obligant a retallar encara més el nostre Estat del benestar”.

Aquests interessos i els deutes de la Generalitat "es van menjant una part cada cop una part més gran del pressupost (13,4% del total del 2012)", segons els membres de l'Assamblea Nacional Catalana, "que fa que quedin encara menys fons disponibles per a la resta de partides".

El 2013, la Generalitat ha hagut de demanar 9.073 milions d'euros del FLA, un 55% dels diners totals que l'Estat espanyol ha recaptat amb impostos a Catalunya. Economistes per la Independència conclou, per tant, que "els diners que la Generalitat ha rebut del FLA pertanyen a Catalunya" i insisteix que això perjudica la resta de partides pressupostàries.

A mode de colofó, l'informe acaba dient que "donat que no hi ha cap mena de voluntat política des d’Espanya per posar remei a aquesta situació, la independència de Catalunya és, econòmicament viable, necessària i urgent.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada