dimarts, 30 de juliol del 2013

Jordi Turull: "Al desembre tindrem la pregunta i la data de la consulta"

El president del grup parlamentari de CiU considera que una declaració unilateral d’independència només té sentit després d’unes eleccions plebiscitàries

El president i portaveu del grup parlamentari de CiU, Jordi Turull, ha dit en una entrevista que publica avui el diari 'Ara' que a finals d’any ja estarà a punt la pregunta i la data de la consulta. Turull ha considerat que "la data la volem situar en el moment en què tinguem les garanties que es pot fer en condicions, i que la podem guanyar", i ha evitat així parlar sobre si és un error o no especular amb la data. "Treballem per al 2014", ha sentenciat.

"Tenim el deure de fer els passos marcats", considera Turull: "No es tracta de fer una consulta per fer-la, sinó celebrar-la amb totes les garanties, seguint la feina del Parlament, del Consell Assessor per la Transició Nacional i del Pacte Nacional pel Dret a Decidir". "Anar-hi per perdre, no", ha dictat.

Segons Turull, "d’instruments legals per fer-la n’hi ha per triar i remenar, és una qüestió de voluntat política".

"No descartem cap via democràtica"

CiU ja ha dit en diverses ocasions que no descarten cap via democràtica. Turull considera que no descartar cap via democràtica significa “no renunciar a res”. Assegura que “els catalans seran consultats”, i que sinó és per la via d’un referèndum legal, “serà per altres vies”. “Una declaració unilateral d’independència (DUI) només tindria sentit amb unes plebiscitàries en què quedés clar el compromís”, ha considerat, recollint unes declaracions que va ferDavid Fernández, diputat de la CUP, en les que deia que “una DUI sense eleccions seria una estafa democràtica”.

És necessari el PSC?

Turull considera que el PSC s’uneixi a la causa no és condició sine qua non perquè aquesta prosperi, però també creu que “si defensem àmplies majories en el conjunt de la societat això s’ha de plasmar al Parlament”. Turull, a més, remarca que “el PSC es va comprometre a defensar el dret a decidir, i nosaltres els hi hem d’anar recordant”.

Càrrec temporal

Turull va acceptar el càrrec de president i portaveu del grup parlamentari del partit succeint Oriol Pujol, que va dimitir quan va ser imputat pel cas de les ITV. Turull, a la mateixa entrevista, ha assegurat que si s’arxiva la causa el retorn a la presidència del grup parlamentari i a la secretaria general de Pujol seria immediat. “Quan se’l desimputi, al cap de 30 segons jo presentaré la meva dimissió de forma automàtica”, ha afirmat.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada