dimarts, 30 de juliol del 2013

El president del Constitucional assessorava el PP des del 1992

Pérez de los Cobos està encara més lligat a la formació popular del que fins ara se sabia

El president del Tribunal Constitucional (TC), Francisco Pérez de los Cobos, continua sent l’epicentre que no fa parar de créixer la polèmica al voltant de l’alt tribunal espanyol. Noves dades a 'El País', afirmen ara que de los Cobos va assessorar el Partit Popular (PP) des del 1992.

Quan de los Cobos va ser nomenat magistrat del TC davant del Senat, l’octubre del 2010, ho va fer de la mà de la diputada popular Celia Villalobos, que el va proposar. Als membres de la comissió de nomenaments els va cridar l’atenció aquest modus operandi perquè "no era habitual", però tot i així no li van donar importància fins fa pràcticament dues setmanes, quan es va saber que en aquell moment Cobos era militant del partit, i ho va seguir sent com a mínim fins l’any següent, fet que va ocultar davant la comissió.

La relació de Cobos amb Villalobos, actual vicepresidenta primera del Congrés, però, es remunta a com a mínim 20 anys enrere, fet que la comissió de nomenaments tampoc sabia quan va aprovar la idoneïtat de l’actual president del Constitucional per al càrrec de magistrat. Durant tot aquest temps, de los Cobos va formar part del grup d’assessors de Villalobos quan ella era membre de la comissió d’ocupació del Congrés entre el 1989 i el 1993, i també quan va ser ponent de la llei de Vaga del 1992, segons han reconegut alguns magistrats que treballaven en els processos aquella època.

Villalobos, però, ha negat que mai acudís al magistrat i ha afirmat que el catedràtic "mai va assessorar ni cobrar del PP". De totes maneres, va ser ella qui dimecres passat no va permetre que en el Congrés es parlés sobre aquesta polèmica, impossibilitant a diputats socialistes que li preguntessin sobre el tema.

L’actual president del Constitucional, a més, és considerat per molts com l’autor intel·lectual de la reforma laboral aprovada pel govern de Mariano Rajoy. De los Cobos, curiosament, serà l'encarregat de dilucidar sobre la constitucionalitat de la llei com a conseqüència del recurs presentat pel grup socialista al Congrés. Aquesta consideració ve arran de la seva relació amb un dels coneguts autors de la llei, l’actual director General de Treball,Javier Thibault. Els dos van compartir departament a la Universitat de Barcelona i a la Universitat Complutense de Madrid. Han signat junts molts estudis i de los Cobos va ser el director de tesis de Thibault l’any 2000, que va aprovar amb un excel·lentcum laude.

A més, l’actual president del TC havia estat l’autor de diferents treballs d’assessorament per al PP en matèria laboral i ha fet unes quantes conferències per a la fundació FAES, lligada als populars i presidida per José María Aznar. Tot això, casualment, tampoc ho va reconèixer en el seu examen d’idoneitat davant del Senat.

Des que van començar aquesta polèmica, a partir del pagament de de los Cobos de les quotes de militància al PP, el magistrat no ha donat cap explicació pública, ni tan sols per explicar si ha abandonat o no la seva militància al partit. Els altres magistrats del TC l’han recolzat mitjançant una nota de premsa assegurant que legalment no és incompatible la seva militància amb el seu càrrec. Des del PP, a més, s’ha impedit que doni explicacions al Congrés.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada