divendres, 31 de maig del 2013

Invasió total

La llei Wert trepitja les competències de la Generalitat i vulnera l’Estatut

El govern confia a aprofitar la inconsistència jurídica de la LOMQE per canviar-la


José Ignacio Wert no ha tingut gaires miraments a l’hora d’aprovar el projecte de llei de lallei orgànica per a la millora de la qualitat educativa (LOMQE). Ho ha fet per la via ràpida, amb l’únic suport dels consellers d’Educació del seu partit, prescindint de l’arquitectura legal de tot el sistema educatiu –estatal i autonòmic– i trepitjant competències de les altres administracions, principalment autonòmiques.

A falta d’entesa política, la inconsistència jurídica de la llei serà, precisament, el punt feble per on la Generalitat i els partits catalans miraran de redreçar la LOMQE durant el tràmit parlamentari i en la cimera que hi ha convocada avui a la Generalitat.

Primer de tot perquè envaeix competències de l’Estatut, una norma jurídicament de més rang que la LOMQE perquè forma part del bloc constitucional. La mesura més polèmica de la llei Wert, l’obligatorietat de les escoles d’introduir el castellà com a llengua vehicular en l’ensenyament, juntament amb el català, contradiu la disposició de la carta catalana que garanteix que tots els alumnes acaben l’escolarització obligatòria coneixent les dues llengües oficials i xoca amb les sentències del Tribunal Constitucional que han rebutjat, de manera reiterada, el suposat dret dels pares a escollir la llengua d’ensenyament dels fills.

També va contra l’Estatut la pretensió del govern espanyol de dictar el 100% dels continguts de les assignatures troncals. Una decisió d’aquest tipus vulneraria el dret de la Generalitat de Catalunya de desenvolupar polítiques educatives pròpies.

En el mateix sentit van les revàlides que el Ministeri d’Educació preveu fer al final de cada cicle educatiu, unificades per a tot el “territorio nacional” i deixant-ne al marge els diversos territoris.
L’ofensiva legislativa de Wert no ha respectat ni les indicacions del Consell d’Estat, que li va negar la potestat de fer pagar a la Generalitat una escola privada a qui demani l’escolarització en castellà.

Font: elPuntAvui

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada